Harta teritoriului

harta

Ţinutul Viei şi Vinului Vrancea este amplasat în zona periferică a Carpaților de Curbură și traverseaza județul Vrancea din partea sa centrală spre sud, continuînd în județul Buzău prin comuna Podgoria, aflată în partea de nord a acestuia.

Teritoriul cuprinde 15 localităţi care au în componenţă suprafeţe agricole cultivate cu viţă de vie, acesta fiind unul dintre criteriile de selecţie care a stat la baza formării teritoriului.

Cele 15 localităţi care formează teritoriul sunt împărţite administrativ într-un oraş : Odobeşti şi 14 comune : Jariştea, Vîrteşcoiu, Cîmpineanca, Cîrligele, Goleşti, Coteşti, Urecheşti, Popeşti, Bordeşti, Dumbrăveni, Tîmboeşti, Obrejiţa, Slobozia Bradului din județul Vrancea, precum și comuna Podgoria din județul Buzău. Comunele au fost enumerate conform aşezării lor în teritoriu, de la Centru la Sud.

Amplasarea teritoriului

Cea mai nordică localitate a teritoriului este comuna Jariștea, amplasată la 45.794620 – latitudine nordică şi 27.064137 – longitudine estică şi care este situată la 4 Kilometri de oraşul Odobești.

Podgoria este cea mai sudică localitate a teritoriului, amplasată la  45.422207 – latitudine nordică şi 27.028680 – longitudine estică. Distanţa dintre cel mai nordic punct al teritoriului faţă de capitala judeţului Vrancea, Focşani, este de numai 18 km, iar din cel mai sudic punct, comuna Podgoria, este 43,5 km. Reședința județului Buzău este situată la 39,7 km de comuna Podgoria și la 87,9 km de Jariștea.

Cea mai apropiată localitate de Focşani este Goleşti, cu care se învecinează la nord şi care cu mulţi ani în urmă reprezenta un cartier al oraşului. De asemenea, teritoriul este amplasat în imediata vecinătate a orașului Râmnicu-Sărat (Buzău), care se află la doar 0,5 km de Podgoria.

Suprafaţa totală a teritoriului Ținutul Viei și Vinului Vrancea este de 47 811 ha, din care suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie este de 13.063 ha. Populaţia teritoriului era, la recensământul din anul 2002, de 54 646  locuitori.

Vecinătăţi

În partea de Nord, teritoriul se învecinează cu localitatea Bolotești iar în partea de Nord Est, cu localitatea Garoafa. Cele două localităţi sunt comune care aparţin judeţului Vrancea.

În partea de Est vecinii teritoriului sunt: municipiul Focsani, comunele Slobozia Ciorăşti, Gugeşti, Sihlea – localităţi din judeţul Vrancea.

La Vest teritoriul se învecinează cu comunele Mera, Broșteni, Măgura Odobeştiului (967 metri),  Poiana Cristei, Gura Caliței, Dumitrești, din județul Vrancea și comunele din județul Buzău – Buda și Topliceni.

În partea de Sud teritoriul se învecinează cu orasul Râmnicu Sărat din judeţul Buzău.

Căi de comunicaţii

Reţeaua de căi rutiere

Teritoriul este străbătut de o reţea deasă de drumuri naţionale, judeţene şi comunale. În partea de est, în zona de câmpie întâlnim drumul european E 85 care traversează Europa de la nord la sud prin estul României pe ruta Bucureşti – Suceava. E 85 străbate localităţile Podgoria, Slobozia Bradului, Obrejiţa, Tâmboesti, Dumbrăveni, Popești, Urechești, Slobozia Ciorăști, Cotești, Goleşti.

Reţeaua drumurilor naţionale prezentă în teritoriu este formată din:

– DN2N cu o lungime de 60 de km (Mărtineşti şi Jitia, via Dumbrăveni – Dumitreşti);

– DN2M  în lungime de 52km (Focşani şi Nereju, via Odobeşti);

Drumurile judeţene care străbat teritoriul sunt:

– DJ 205B (Gugeşti, Popeşti, Budeşti, Coteşti, Blidari, Dălhăuţi, Odobeşti, Jariştea şi se intersectează cu DN2M, DN2D, DN2L, DJ 205 E, Dn2M, E85);

– DJ205S (Cîmpineanca – Vârteşcoiu)

– DJ205N (Jariştea şi Scînteia şi DN 2D);

– DJ 205 C (E 85-Goleşti – Odobeşti);

– DJ205 R (Gologanu – Coteşti -Poiana Cristei);

– DJ 204M (205B- A. Vlahuţă –Gura Caliţei, Tinoasa – DN2N – E85);

– DJ202E (Sihlea – Obrejiţa – E85 –Tîmboeşti – DN2N).

Reţeaua de drumuri a teritorului mai cuprinde pe lângă cele 2 drumuri naţionale şi 7 drumuri judeţene, o rețea deasă de drumuri comunale care face legătura între localităţile teritoriului.Calea de comunicație care face legătura între localitatea Podgoria din județul Buzău și localitatea Slobozia Bradului din județul Vrancea este DC 148. 

Reţeaua feroviară

Partea de est a teritoriului este traversată de calea ferată, Magistrala Bucureşti – Suceava, care face legătura între Bucureşti-Ploieşti-Buzău-Focşani-Mărăşeşti-Bacău-Roman-Paşcani-Vereşti-Suceava-Vicşani. De la Mărăşeşti legătura pe calea ferată spre Ungheni  se face prin Tecuci-Bârlad-Vaslui-Iaşi. Între Odobeşti şi Focşani legătura se putea face pe calea ferată, dar în prezent, SNCFR Galaţi a declarat neoperaţională această linie. Staţii de cale ferată pe teritoriu: Gara Sihlea (în apropiere de Obrejiţa), Coteşti, Goleşti (Focşani), Odobeşti.

Alte căi de comunicaţie

Aeroportul din Bacău se află la o distanţă de numai 100 de km de capitala judeţului şi la numai 85 de km de comuna Jariștea, cea mai nordică localitate a teritoriului. Cel mai apropiat port este cel din Brăila (92 de km), urmat de cel din Galaţi (112 km). Portul Constanţa se află la o distanţă de 230 de km de Ţinutul Viei şi Vinului Vrancea.